Saladindagene – أيام صلاح الدين الدوليّة

Oscar Wilde, Antonio Gramsci, Anne Frank – noen av litteraturhistoriens mest markante stemmer har skrevet fra fengsel og fangenskap. De reflekterer over egen situasjon, over menneskets ondskap og over verden utenfor. Hvordan finner man et språk under og etter traumer, og kan man finne framtidstro og håp til tross for verdens brutalitet?

Årets Saladindager tar for seg fengselet i både konkret og metaforisk forstand, med samtaler, foredrag, filmvisninger og mer. Blant hovedgjestene er syriske Mustafa Khalife, tyrkiske Burhan Sönmez og libanesiske Elias Khoury. Alle tre står bak kritikerroste og betydningsfulle romaner som belyser situasjonen i sine land, samtidig som de tar opp universelle temaer som ondskap, rettferdighet og frihet.

Sjekk ut programmet her!

Årets Saladindager arrangeres med faglig og økonomisk støtte fra SPACE – Syrian Peace Action Centre og Aschehoug forlag.

أوسكار وايلد، أنطونيو غرامشي، آن فرانك — من أبرز الأصوات الأدبية التي كتبت عن عالم السجن. وظفوا أوضاعهم للتأمل في الشر الذي يمارسه البشر بحق بعضهم البعض، وبحق العالم. كيف نبحث عن لغة تعبّر عن الصدمة، وأين موقع الأمل في السجن؟ وهل لنا أن نؤمن بمستقبل أفضل رغم وحشية العالم؟

ستتركز نشاطات أيام صلاح الدين لهذا العام على النظر في السجن بمعنييه الملموس والمجازي، وذلك من خلال محادثات وندوات وعروض سينمائية. من بين الضيوف الدوليين: الكاتب السوري مصطفى خليفة، والكاتب التركي برهان سونميز والكاتب اللبناني إلياس خوري. وقد كتب الثلاثة روايات مرموقة ومؤثرة عن السجن في بلادهم الثلاثة، كمدخل للولوج في موضوعات عامة مثل العنف والشر والعدالة والحرية والأمل.

يمكنكم تصفح البرنامج على موقع ليتراتورهوسيه.

تأتي أيام صلاح الدين هذا العام برعاية مهنية ومالية من المركز السوري للعمل من أجل السلام SPACE ودار نشر أوسكيهاوغ Aschehoug

Oscar Wilde, Antonio Gramsci, Anne Frank – some of the most prominent voices in literary history has written from prison and captivity. They reflect over their own situation, over the evil that humans do to each other, and over the world outside. How do you find a language for trauma, and can you find hope and belief in a better future despite the world’s brutality?

This year’s Saladin Days will explore the prison in both a concrete and a metaphorical sense, through conversations, talks and film screenings. Among the international guests are Mustafa Khalifa, Burhan Sönmez and Elias Khoury. All three have written critically acclaimed and consequential novels which illuminate aspects of the situation in their three home countries, while dealing with universal subjects such as violence and evil, justice, freedom and hope.

Check out the program here!

This year’s Saladin Days are made with professional and financial support from SPACE – Syrian Peace Action Centre and Aschehoug publishing house.

4 - 6 April, 2019
Litteraturhuset